Varoufakis a propus introducerea a două noi tipuri de obligațiuni, și anume cele al căror randament variază în funcție de evoluția economică și cele numite „perpetue”, care nu au o dată de maturitate și al căror preț fluctuează odată cu modificarea dobânzilor pe termen lung.
Ministrul grec de Finanțe vrea ca Grecia să încheie confruntarea cu creditorii săi, Uniunea Europeană, Banaca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.
„Ce le voi spune partenerilor noștri este că vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune «Ajutați-ne să ne reformăm țara și lăsați-ne spațiul fiscal pentru a face asta, altfel vom continua să ne sufocăm și vom deveni o Grecie deformată, nu reformată»”, a afirmat Varoufakis.
Ministrul de finanțe a declarat că guvernul va menține un excedent bugetar primar curpins între 1 și 1,5% din produsul intern brut, chiar dacă Syriza, partidul care conduce coaliția de guvernare, nu-și va respecta angajamentele luate în campania electorală privind dimensiunea cheltuielilor bugetare.
De altfel, Christian Noyer, membru al Consiliul Guvernatorilor BCE, a afirmat că Grecia ar putea reduce datoria publică prin creșterea economiei naționale, subliniind că forța de muncă a țării este slab folosită și că guvernul ar trebui să asigure o mai bună colectare a taxelor.
În acest sens, Varoufakis a afirmat că guvernul va lupta împotriva evaziunii fiscale și că îi are în vizor pe grecii bogați care nu au plătit în mod corect taxele pe care trebuia să plătească în timpul celor șase ani de recesiune economică.
Ministrul grec de Finanțe a început duminică la Paris un turneu european, în cadrul căruia se va întâlni cu reprezentanți ai mai multor guverne europene, pentru a explica poziția noii puteri de stânga din Grecia și pentru a căuta susținători în vederea unei renegocieri a datoriei publice.